Zandrea’s Photochallenge – September

Photo Challenge september

Wil je uitgedaagd worden in je fotografiekunsten? Doe dan mee aan onze Photo Challenge!
Iedere maand krijg je een nieuwe opdracht en er wordt aan het begin van de volgende maand zowel op dit blog als op Social Media de favoriet bekend gemaakt! 

Deze maand staat de challenge in het teken van ‘het verdwijnpunt’

Wat wordt er precies met verdwijnpunt bedoeld? 

Kijkend naar de horizon wordt alles dat verder weg is steeds kleiner. Als we kijken naar 2 lijnen die zich dicht bij ons bevinden en evenwijdig aan elkaar zijn, zal voor het zicht naarmate de lijnen zich verder van ons af bevinden ze steeds dichter naar elkaar toe begeven. Tot op het punt waarbij de beide lijnen elkaar lijken te raken en dus 1 punt vormen.

Dit gegeven is natuurlijk voor beeldmakers, zowel fotografen als degene die tekenen, een onderwerp om je lekker mee uit te leven.

In het kopje ‘tips en tricks’ geef ik wat voorbeelden van lijnen waarmee je kunt spelen binnen de fotografie.

Voor je gaat beginnen 

Voordat je een foto gaat maken zijn er een aantal dingen van belang.  

Bedenk eerst wat voor foto je wilt gaan maken, kijk hiervoor ook even op onze Pinterest of op andere Social media. 

Als je bedacht hebt wat voor foto je wilt maken, zorg dan dat je ook goed op de hoogte bent van de – juiste – weersomstandigheden en andere zaken die van belang kunnen zijn voor een weergaloze foto. Bedenk dat voorbereiding 75% van het werk is.

Tips en tricks 

Ik heb een aantal tips en tricks op een rijtje voor je gezet: 

 • Rechte lijnen vinden 

Op zich niet zo moeilijk toch? Overal zijn rechte lijnen te vinden. Maar om deze challenge uit te voeren zijn rechte lijnen alleen niet genoeg.

Zorg dat de lijnen lang genoeg zijn om een gevoel van diepte te kunnen krijgen. Vooral hoge gebouwen en treinrails zijn geliefde onderwerpen.

 • Juiste lenzen 

Zelfs met een macrolens kun je het effect van het verdwijnpunt vastleggen. Probeer maar eens! Zolang de lijnen lang genoeg door je beeld heen lopen, zul je het verdwijnpunt kunnen vinden.

Experimenteer dus eens met diverse lenzen op hetzelfde onderwerp. Ga op visuele ontdekkingstocht om te zien welke verrassende resultaten jij ontdekt.

 • Laat je foto een verhaal vertellen 

Net als in de meeste opdrachten kun je ook nu je foto een verhaal laten vertellen. Onlangs zag ik een artikel van een lokale fotografe die met kleine voorwerpen beeldverhalen maakte. Dit kan ook prima gebruikt worden voor het verdwijnpunt. Dus neem eens een voorwerp mee om je foto’s te maken. Gebruik een bal of ballon (bij hoge gebouwen) om je foto een extra element mee te geven.

Ideeën 

Heb jij ideeën, maar niet de mogelijkheid om ze bij dit thema uit te werken? 

Vertel eens over die ideeën, ook als je de foto’s niet zomaar kunt maken. Wie weet kan iemand je helpen bij het vastleggen van zo’n creatieve inval. 

Inspiratie 

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren.  

Volg het bord Capelle-Fotografeert Photo Challenge van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig! 

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op! 

Social Media 

Deze challenge zal ook plaatsvinden op Instagram. Volg hiervoor PM-Fotografie en Zandrea_foto. Wil je via Instagram deelnemen? Plaats dan je foto op je eigen account en tag @pm_fotografie en @zandrea_foto in je beschrijving. Tevens vinden we het leuk als je in je beschrijven deze hastags plaatst: #zandreasfotochallenge, #zandreasphotochallenge en/of #zandreaschallenge.  

Plaats je foto wel voor 31 augustus. Op beide accounts zal de favoriet van Instagram in september bekend gemaakt worden en wordt deze persoon beloond met zijn/haar foto op dit profiel! Tevens komt de foto op het Facebook profiel Capelle fotografeert te staan.  

*Wanneer je ons tagt op Instagram geef je ons toestemming om de foto te delen. 

Doe mee! 

De Photo Challenge heeft een eigen pagina gekregen. Hierop kan je je foto insturen en andere foto’s beoordelen met een ster. Let op: de uitleg van de Challenge zal nog steeds op deze site (Capelle-fotografeert) staan.  

Plaats dus je foto op Instagram en op onze nieuwe site

Bekendmaking favoriet 

Er kunnen twee favorieten uit deze challenge voortkomen, op dit blog en op Instagram. Je kunt de gehele maand augustus op dit blog op je favoriete foto stemmen, let op: dit is dus t/m 30 september. 

Op Instagram zal ik mijn favoriet kiezen. Zowel op dit blog als op Instagram worden de favorieten van september in oktober bekend gemaakt. 

Ik kijk uit naar jullie inzendingen. 

Wat je ook doet, maak er iets moois van! 

Regels 

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels: 

 • Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)of volg de link in  het zij menu! 
 • Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen. 
 • Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply! 
 • Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi). 
 • Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten! 
 • Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst. 
 • Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst. 
 • Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen) 
 • Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen. 
 • Plaatsen van foto’s voor de challenge kan van 1 september t/m 31 oktober. 
 • T/m 30 september kunnen de foto’s van deze maand worden gewaardeerd met stemmen. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.