Photo Challenge maart

Wil je uitgedaagd worden in je fotografiekunsten? Doe dan mee aan onze Photo Challenge! Iedere maand krijg je een nieuwe opdracht en er wordt aan het begin van de volgende maand zowel op dit blog als op Social Media de favoriet bekend gemaakt!

Deze maand gaat de challenge over lijnen, doe mee!

Wat wordt er met lijnen bedoeld?

Wanneer je in je beeldopbouw gebruik maakt van lijnen heb je als fotograaf veel controle over je foto. Jij bent degene die met deze tools de kijker leidt naar de plekken die je wilt in de foto. 

Met een goed doordachte beeldopbouw kun je het oog van de kijker langs de belangrijkste elementen van de foto leiden. Het effect dat je aan je foto wil meegeven is afhankelijk van het type lijnen en hoe deze in de beeldopbouw zijn opgenomen.

Zo kunnen lijnen rust aan een foto meegeven, maar ook kracht of beweging doen vermoeden. Bij het kopje ‘tips en tricks’ wordt er uitgelegd wat verschillende lijnen met je foto doen. 

Voor je gaat beginnen

Voordat je een foto gaat maken zijn er een aantal dingen van belang.

Bedenk eerst wat voor foto je wilt gaan maken, kijk hiervoor ook even op onze Pinterest of op andere Social media.

Als je bedacht hebt wat voor foto je wilt maken, verzamel dan de voorwerpen die je hiervoor nodig hebt. 

Neem ook even een kijkje op de blog van Petra, hierin vertelt zij meer over lijnenspel en hoe je deze mooi in je beeld kunt vastleggen. 

Tips en tricks

Zoals gezegd kunnen lijnen verschillende effecten meegeven aan je foto. Hieronder beschrijf ik welke lijnen welk effect (kunnen) hebben:

 • Horizontale lijnen

Deze lijnen voegen vaak rust, kalmte, tijdloosheid en stabiliteit toe aan een foto. Probeer de horizon op 1/3e  of 2/3e van je beeld te plaatsen; hiermee geef je de aandacht aan het landschap of de lucht. Zo wordt je foto dynamischer en spannender.

 • Verticale lijnen

Foto’s die met verticale lijnen geschoten zijn roepen vaak kracht en dominantie op, maar kunnen ook groei, sterkte en stabiliteit bij de kijker teweeg brengen. Welk effect deze lijnen hebben is dus afhankelijk van het onderwerp in de foto. Wanneer je verticale lijnen in de portret stand fotografeert, benadruk je de lengte. Als je de lijnen horizontaal op de foto zet geef je de indruk dat de lijnen niet vast te leggen zijn in één foto. Probeer de lijnen zoveel mogelijk parallel aan de foto te laten lopen.

 • Diagonale lijnen

Diagonale lijnen geven richting aan de foto. Zo stuurt een sterke diagonale lijn het oog van de kijker een specifieke richting uit en kan er diepte aan de foto worden toegevoegd. Zorg ervoor dat de lijn niet precies van de ene hoek naar de andere hoek van de foto loopt, maar plaats hem er iets onder of boven, op deze manier krijgt een bepaald gedeelte van de foto de aandacht. Dat kan zowel een extra object als de lijn zelf zijn. 

Ideeën

Heb jij ideeën, maar niet de mogelijkheid om ze bij dit thema uit te werken?

Vertel eens over die ideeën, ook als je de foto’s niet zomaar kunt maken. Wie weet kan iemand je helpen bij het vastleggen van zo’n creatieve inval.

Inspiratie

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren. 

Volg het bord Capelle-Fotografeert Photo Challenge van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Social Media

Deze challenge zal ook plaatsvinden op Instagram. Volg hiervoor PM-Fotografie en Zandrea_foto. Wil je via Instagram deelnemen? Plaats dan je foto op je eigen account en tag @pm_fotografie en @zandrea_foto in je beschrijving. Tevens vinden we het leuk als je in je beschrijven deze hastags plaatst: #zandreasfotochallenge, #zandreasphotochallenge en/of #zandreaschallenge.

Plaats je foto wel voor 31 maart. Op beide accounts zal de favoriet van Instagram in april bekend gemaakt worden en wordt deze persoon beloond met zijn/haar foto op dit profiel! Tevens komt de foto op het Facebook profiel Capelle fotografeert te staan.

*Wanneer je ons tagt op Instagram geef je ons toestemming om de foto te delen.

Doe mee!

De Photo Challenge heeft een eigen pagina gekregen. Hierop kan je je foto insturen en andere foto’s beoordelen met een ster. Let op: de uitleg van de Challenge zal nog steeds op deze site (Capelle-fotografeert) staan.

Plaats dus je foto op Instagram en op onze nieuwe site!

Bekendmaking favoriet

Er kunnen twee favorieten uit deze challenge voortkomen, op dit blog en op Instagram. Je kunt de gehele maand maart op dit blog op je favoriete foto stemmen, let op: dit is dus t/m 31 maart.

Op Instagram zal ik mijn favoriet kiezen. Zowel op dit blog als op Instagram worden de favorieten van maart in april bekend gemaakt.

Ik kijk uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Regels

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

 • Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)of volg de link in  het zij menu!
 • Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
 • Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
 • Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
 • Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
 • Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst.
 • Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst.
 • Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
 • Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen.
 • Plaatsen van foto’s voor de challenge kan van 1 maart t/m 31 maart.
 • T/m 31 maart kunnen de foto’s van deze maand worden gewaardeerd met stemmen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.