Photo Challenge april

Wil je uitgedaagd worden in je fotografiekunsten? Doe dan mee aan onze Photo Challenge! Iedere maand krijg je een nieuwe opdracht en er wordt aan het begin van de volgende maand zowel op dit blog als op Social Media de favoriet bekend gemaakt!

Deze maand dagen we je uit om een foto te maken van een silhouette!

Silhouetten fotograferen

Door silhouetten te fotograferen kun je een bijzondere sfeer binnen een foto krijgen. Zo’n foto ziet er vaak mysterieus of raadselachtig uit.

Hoe strakker het silhouette is, dus puur zwart op een witte achtergrond, hoe harder en onrealistisch de foto wordt. Dit verandert wanneer de achtergrond niet volledig wit is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bos of een zonsondergang. Als je hierbij dan ook een beetje licht toelaat op je silhouette dan ontstaat er meer diepte in je foto en lijkt het realistischer te worden.

Een silhouette fotograferen is redelijk makkelijk. Hierbij verlicht je de achtergrond en niet je onderwerp. Wil je hier tips over? Lees dan het kopje ‘tips & tricks’.

Voor je gaat beginnen

Voordat je een foto gaat maken zijn er een aantal dingen van belang.

Bedenk eerst wat voor foto je wilt gaan maken, kijk hiervoor ook even op onze Pinterest of op andere Social media.

Als je bedacht hebt wat voor foto je wilt maken, verzamel dan de voorwerpen die je hiervoor nodig hebt. 

Wanneer je dat gedaan hebt, kun je na het lezen van deze blog aan de slag met het maken van een silhouette foto.

Tips en tricks

Ik had al gezegd dat het fotograferen van een silhouette redelijk makkelijk is. Toch kunnen hier wat haken en ogen aan zitten. Lees daarom eerst de onderstaande tips en tricks door, zo kun je goed voorbereid gaan fotograferen!

 • Achtergrond lichter dan het onderwerp

Zorg ervoor dat er een groot verschil in licht bestaat tussen het onderwerp en de achtergrond. De achtergrond hoort velen malen lichter te zijn dan het onderwerp. Hierbij is het het makkelijkst om tegen het (zon)licht in te fotograferen.

 • Duidelijke contour en vorm

Als je wilt dat de kijkers het onderwerp in je foto herkennen, dan moet je ervoor zorgen dat er duidelijke contouren en vormen te zien zijn. Hier kan je voor zorgen door de silhouetten los te laten komen van de achtergrond. Tevens moet je erop letten dat het onderwerp niet samensmelt met andere donkere delen in je foto.

 • Begin of einde van de dag

Het begin of einde van de dag zijn de beste momenten om een silhouette foto te nemen. Op deze momenten staat de zon laag aan de hemel, waardoor de lucht al vrij dicht boven de grond erg fel kan zijn. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp ervoor mooi afsteekt tegen de lucht.

Ideeën

Heb jij ideeën, maar niet de mogelijkheid om ze bij dit thema uit te werken?

Vertel eens over die ideeën, ook als je de foto’s niet zomaar kunt maken. Wie weet kan iemand je helpen bij het vastleggen van zo’n creatieve inval.

Inspiratie

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren. 

Volg het bord Capelle-Fotografeert Photo Challenge van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Social Media

Deze challenge zal ook plaatsvinden op Instagram. Volg hiervoor PM-Fotografie en Zandrea_foto. Wil je via Instagram deelnemen? Plaats dan je foto op je eigen account en tag @pm_fotografie en @zandrea_foto in je beschrijving. Tevens vinden we het leuk als je in je beschrijven deze hashtags plaatst: #zandreasfotochallenge, #zandreasphotochallenge en/of #zandreaschallenge.

Plaats je foto wel voor 30 april. Op beide accounts zal de favoriet van Instagram in april bekend gemaakt worden en wordt deze persoon beloond met zijn/haar foto op dit profiel! Tevens komt de foto op het Facebook profiel Capelle fotografeert te staan.

*Wanneer je ons tagt op Instagram geef je ons toestemming om de foto te delen.

Doe mee!

De Photo Challenge heeft een eigen pagina gekregen. Hierop kan je je foto insturen en andere foto’s beoordelen met een ster. Let op: de uitleg van de Challenge zal nog steeds op deze site (Capelle-fotografeert) staan.

Plaats dus je foto op Instagram en op onze nieuwe site!

Bekendmaking favoriet

Er kunnen twee favorieten uit deze challenge voortkomen, op dit blog en op Instagram. Je kunt de gehele maand april op dit blog op je favoriete foto stemmen, let op: dit is dus t/m 30 april.

Op Instagram zal ik mijn favoriet kiezen. Zowel op dit blog als op Instagram worden de favorieten van april in mei bekend gemaakt.

Ik kijk uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Regels

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

 • Plaats je foto op instagram (met de tags naar @pm_fotografie en @zandrea_foto) en/of op www.challenge.capelle-fotografeert.nl
 • Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
 • Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
 • Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
 • Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
 • Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst.
 • Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst.
 • Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
 • Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen.
 • Plaatsen van foto’s voor de challenge kan van 1 t/m 30 april.
 • T/m 30 april kunnen de foto’s van deze maand worden gewaardeerd met stemmen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.