Fotowedstrijd september 2020 – thema: diafragma

De tijd dendert door. Als fotograaf niet onbelangrijk. Sluitertijd is een belangrijk onderdeel bij het maken van je foto. De andere zijn ISO en Diafragma. Met het jaarthema sluit deze laatste het beste aan. Als maandthema mag diafragma dus niet ontbreken.

  Diafragma regelt de hoeveelheid licht die je camera binnenstroomt. Het regelt ook die mooie romige onscherpe achtergronden. Wil je een ster maken van je lichtbronnen die direct in je camera naar binnen vallen? Dan gebruik je daarvoor diafragma (of natuurlijk een filter).    Kortom, diafragma biedt jouw als fotograaf genoeg mogelijkheden om mee aan de slag te gaan.   Weten wat je kunt met dit thema? Lees dan hieronder de tips   Diafragma – selfie   Heb je meerdere lensen? Kijk dan eens of je het diafragma letterlijk kunt vastleggen. De lamellen bieden met strijklicht een mooi onderwerp voor close up foto’s.   Diafragma – vaag vs scherp

Om van die mooie vage achtergronden te krijgen is een bewuste keuze van het juiste diafragma belangrijk. Maar dus evengoed voor een scherpe achtergrond. In combinatie met je soort lens en de maximale opening van je diafragma is het heerlijk spelen.

Diafragma – ster in je lens

Door de kleinste opening van het diafragma te kiezen kun je lichtbronnen die direct op je camera gericht zijn een ster effect meegeven. Bedenk wel dat licht bestaat bij de gratie van donker!

Diafragma – bokeh

Bokeh is de vervaging die ontstaat bij een grote opening gecombineerd met onscherpte. Vooral lichte vlekken in beeld kunnen mooie cirkelvormen opleveren. Houd je van gebruik maken van geometrische vormen, ga dan eens de uitdaging aan om met deze lichtbollen aan de slag te gaan. Gebruik verschillende lichtbronnen om te zoeken naar het gewenste effect.

Heb jij ideeën, maar niet de mogellijkheid om ze bij dit thema uit te werken?

Vertel eens over die ideeën ook als je de foto’s niet zo maar kunt maken. Wie weet kan iemand je helpen bij het vastleggen van zo’n creatieve inval.

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 september t/m 30 september
– Vanaf 1 oktober kunnen de foto’s van de maand september weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2020 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2020.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.