Fotowedstrijd september 2016 – thema: weer

Het thema voor september: weer

De foto’s van juli hebben zonnige beelden opgeleverd. Heerlijk toch als je al die vastgelegde momenten nog eens terug kunt kijken. De maand september is wisselvallig begonnen en we gaan richting de herfst. Hoewel de temperaturen nog zomers aan doen, worden de dagen snel korter.

Genoeg ideeën voor een nieuw thema, maar ik wil het ook niet te moeilijk maken! Het is nog steeds de bedoeling dat zowel beginners als gevorderden mee kunnen doen met deze wedstrijd.

Hopelijk gaat dit met het huidige thema lukken! In Nederland is het weer een van de meest besproken onderwerpen. Elke dag worden we via radio en televisie op de hoogte gehouden van vandaag, morgen en de rest van de week. Niet alleen het weer in ons eigen land, maar ook de omliggende landen en meest geliefde vakantie bestemmingen. We zijn op de hoogte en delen dit graag met elkaar.

Een goed onderwerp en voor iedereen toegankelijk dus lach.

Hieronder wat ideeën die je op weg kunnen helpen, bij het maken van je winnende foto voor deze maand.

De zon

Een silhouette met een mooi ster, of tegenlicht. Gebruik een kleine diafragma opening, een (ster)filter. Ben je Nikon gebruiker? Wist je dat de meeste Nikon spiegelreflexen een ingebouwd sterfilter hebben? Je kunt deze zelfs achteraf aan of uit zetten bij het bekijken van je foto’s.

Niet te vergeten de ondergaande of opkomende zon. De dagen worden korter dus we hoeven niet extreem vroeg op of laat naar bed voor het vastleggen van de koperen ploert. Zet de foto een tikje donkerder om de kleuren nog beter naar voren te laten komen.

Mist

De meldingen over het ontstaan van mist heb ik al weer voorbij horen komen. ‘s Ochtends vroeg uit de veren en met de camera de natuur in. Check je regelmatig welk weerstype je kunt verwachten? Kijk dan ook naar de tijden van zonsopkomst en -ondergang. Je kunt dan rekening houden met prachtige natuurplaten.

Van de regen in de drup

Of eigenlijk van de regen én de drup. Je kunt het weer benutten door je standpunt eens te variëren.

Maak eens een foto van bovenaf van alle langs wandelende paraplu’s.

Ga lekker met de (klein)kinderen door de plassen en leg het gespetter vast.

Natuurlijk kun je ook met tegenlicht de druppels op de ramen vastleggen. Zorg je voor een onscherpe achtergrond? Je krijgt dan een abstracte foto!

Wat je ook doet, maak er iets moois van! 

Ik ben benieuwd naar jullie inzendingen.

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op PinterestVolg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Ook deze maand verschijnen weer artikelen op het weblog. Je kunt de artikelen volgen via Facebook. Natuurlijk kun je ook regelmatig een bezoek brengen aan het blog.

Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je ook wachten op de e-zine aan het eind van de maand. Daarin vind je een overzicht van de artikelen uit de afgelopen maand. Ontvang je het e-zine nog niet? Schrijf je dan nu in!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

 • Plaats je foto in een reply op dit bericht  (in het forum !) of volg de link in het zijmenu!
 • Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
 • Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
 • Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
 • Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
 • Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
 • Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
 • Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht
 • Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging het actief blijven fotograferen
 • Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 september tot en met 30 september
 • Vanaf 1 oktober kunnen de foto’s van de maand september weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars. Zodra alle maandwinnaars van 2016 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2016.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.