Fotowedstrijd oktober 2020 – thema: high/low key

Een van de dingen die onze hersenen perfect oplossen voor onze ogen is de snelheid van schakelen. Schakelen tussen goede en slechte lichtomstandigheden.

  Schakelen tussen licht en donker, hoog en laag contrast. Onze ogen zijn zo goed niet, maar samen met de snelheid waarmee je brein schakelt ervaren we onze ogen als magische alleskunners.   Een camera moet het doen met wat er is. WYSIWYG, oftewel wat je ziet is er wat er is. Daar zit de crux tussen wat je camera laat zien en wat je dacht dat je ogen hebben waargenomen.   Deze maand een uitdaging van een heel andere orde. High key en Low key fotografie. Twee zijdes van het zelfde spectrum. Yin & Yang. Jammer genoeg vaak ook verkeerd uitgelegd.    Daarom hier een korte omschrijving wat de achterliggende gedachte van de opdracht is. High key is in dit geval lichte tonen. Hoofdzakelijk wit en lichte tinten, zonder of compleet zonder zwart. Maar wel keurig belicht, zodat de overgangen mooi vloeiend zijn.    Low key is het tegenovergestelde met alleen donkere en zwarte tinten. Wederom goed belicht in de camera geeft dit een stemmig beeld met de zo goed als afwezigheid van witte of lichte tinten. Niet express onderbelichten, zodat het beeld modderig wordt!     Weten wat je kunt met dit thema? Lees dan hieronder de tips   High key – natuur   We zitten in de perfecte tijd van het jaar voor mistige landschappen. Probeer eens een hoge ISO, zodat de zogenaamde toonschaal (gradaties van licht en donker) een grote variatie laat zien.   High key – stilleven   Heb je bij mij de Basiscursus fotografie gevolgd? Dan is dit een eitje! Neem de info van les 1 nog eens onder de loep en je zit helemaal goed! Maak er iets spannends van met een verloop van licht bij het raam. Allemaal witte en / of lichte voorwerpen en je hebt zeker kans op de winnende foto.    

Low key – natuur

De paddestoelen schieten de grond weer uit. Een boomstam met daarop van die kleine donkere mini paddestoelen wordt een hele uitdaging. Niet om te vinden, maar om deze op een zo sfeervolle manier te fotograferen. Geen direct zonlicht, maar met een statief en lange sluitertijden kom je vast een heel eind.

Low key – stilleven

Net als bij de tip van high key kom je met de 1e les van de basiscursus vast een heel eind. Nu nog op zoek naar een mooi donker onderwerp. Denk ook eens aan die prachtige kastanjes. Je onderwerp hoeft niet zwart te zijn. Donkere tinten komen prachtig tot hun recht bij een low key stilleven.

Heb jij ideeën, maar niet de mogellijkheid om ze bij dit thema uit te werken?

Vertel eens over die ideeën ook als je de foto’s niet zo maar kunt maken. Wie weet kan iemand je helpen bij het vastleggen van zo’n creatieve inval.

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 oktober t/m 31 oktober
– Vanaf 1 november kunnen de foto’s van de maand oktober weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2020 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2020.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.