Fotowedstrijd oktober 2018 – thema: (huis)dier

In oktober vieren we al sinds jaren het fenomeen “Dierendag” een mooi moment om in deze maand dus even stil te staan bij diegene waar we dagelijks de wereld mee delen. Nee, niet je partner of collega, maar dieren.

Het thema van deze maand is:  (huis)dier

Heb je zelf geen huisdier? Het is niet persé noodzakelijk een foto in te zenden van een kat of hond. Ga je regelmatig op pad met je camera, dan kan ik me niet voorstellen dat je nooit het pad kruist met een dier. Of je nu de dierentuin in duikt of in het bos of op het strand rondwandelt. Overal krioelt het van de onderwerpen.

Kun je toch hulp gebruiken?  Lees dan onderstaande tips en loop even mee langs de lijst met inspiratie!

 

Huis, tuin of keuken

Oké bij het laatste denk ik niet meteen aan levende exemplaren. Maar je kunt al direct thuis aan de slag.

Of je nu je knuffelpoes of de vlinders in de tuin vastlegt maakt niet veel uit voor het beeld. Wel  natuurlijk voor de instellingen van je camera.

Houd rekening met lange(re) sluitertijden als je binnen fotografeert. Zet je camera op statief en maak alleen van de slapende poes een foto met wat langere sluitertijd. Toch een speelse kitten? Zorg dan dat je de ISO opschroeft om de snelheid vast te leggen.

Leuke oefening ook om eens te zien bij welke ISO hoogte je beeld nog voor jou acceptabel blijft!   

Dierentuinen, parken – lekker naar buiten

Zoals gezegd hoeft het niet persé een huisdier te zijn. Dus wandel je regelmatig in de natuur of ga je lekker op pad in de dierentuin? Dan moet het toch lukken om met een interessant beeld thuis te komen?

Een sterker zoom objectief is in dit soort gevallen zeker geen overbodige luxe! In dierentuinen liggen of staan de dieren vaak gewillig model. Een groter bereik van de zoom, zeg vanaf 200 mm is dan wel aan te bevelen voor een close up portret.

Beweging vastleggen

Ga je de uitdaging aan om dieren in beweging vast te leggen? Vergeet dan niet dat een statief je goede diensten kan bewijzen! Een balhoofd op je statief is dan iets minder praktisch, maar een drieweg kop is een heerlijke ondersteuning voor de fotograaf.

Zelf ook in beweging? Probeer dan eens het verschil tussen foto’s met en zonder beeld stabilisatie als je daar over beschikt.

Halloween

Aan het eind van de maand vieren we ook nog Halloween. Durf je het aan tot het laatste moment te wachten voor je inzending van deze maand? Kijk dan eens of je met Halloween een weerwolf kunt spotten. Ook schijnen er talloze vleermuizen zich in het licht te wagen. Wie weet heb je wel de ‘scoop of the century’.

Ga naar het Pinterest bord voor meer visuele inspiratie bij het thema van deze maand.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 oktober tot en met 31 oktober
– Vanaf 1 november kunnen de foto’s van de maand oktober weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2018 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2018.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.