Fotowedstrijd november 2016 – thema: convergerende lijnen

Het fotowedstrijd thema voor november: Convergerende lijnen

Hè wat? Je weet wel van die lijnen die in je beeld naar elkaar toelopen. Ohhh die :). Deze maand de uitdaging om bewust aan de slag te gaan je foto te maken met een eindeloos effect.

Convergerende lijnen zorgen ervoor dat als je de camera kantelt bij het fotograferen van een gebouw de rechte lijnen naar elkaar toe worden geduwd. Hierdoor ontstaat het gevoel alsof het gebouw op de foto achter over valt.

Door het kantelen van je camera komt de bovenkant van het beeld verder weg te liggen van je onderwerp. Een onderwerp dat zich verder weg bevindt wordt kleiner afgebeeld. Rekening houden met het verdwijnpunt in het beeld wordt het onderwerp dus voor het oog smaller.

Hieronder alvast wat onderwerpen die je kunt proberen.

Gebouwen

Meestal wil je geen achter over vallend gebouw als eindresultaat. Maar voor deze fotowedstrijd mag je hiermee juist aan de slag. Overdrijf het vooral zo veel mogelijk. Ga op zoek welke hoeken het beste resultaat opleveren en deel je beste foto tijdens deze wedstrijd.

Doorkijkjes bij parkeergarages, metro- en treinstations of andere gebouwen leveren achter elkaar geplaatst een pracht onderwerp om de vormen in de horizon te laten verdwijnen.

Fotograferen in een stad geeft je nog meer mogelijkheden. Denk aan de lijnen van trein-, metro- of tramsporen. Zorg met een laag standpunt voor een overdreven diepte gevoel. Kies een wat hoger standpunt en snijd vlak boven de horizon.

Landschap

Rechte paden in het landschap zijn bij uitstek geschikt om het effect van convergerende lijnen lekker te overdrijven. Kies eens voor wat minder lucht en laat het pad aan de rand van je foto eindigen. 

Natuur

Lekker in de natuur aan de wandel? Kijk eens omhoog naar de boomtoppen. Zeker met de kortstondige tijd dat we kunnen genieten van de herfstkleuren het uitgelezen moment om de stammen van de bomen naar de toppen te laten rijken. Lucifers van moeder natuur.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Ik ben benieuwd naar jullie inzendingen.

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Ook deze maand verschijnen weer artikelen op het weblog. Je kunt de artikelen volgen via Facebook. Natuurlijk kun je ook regelmatig een bezoek brengen aan het blog.
Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je ook wachten op de e-zine aan het eind van de maand. Daarin vind je een overzicht van de artikelen uit de afgelopen maand. Ontvang je het e-zine nog niet? Schrijf je dan nu in!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:
– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 november tot en met 30 november
– Vanaf 1 december kunnen de foto’s van de maand november weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars. Zodra alle maandwinnaars van 2016 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2016.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.