Fotowedstrijd maart 2020 – thema: visie

Raak je in de war van dit thema? Denk je misschien, “maar we hebben toch net zo’n thema gehad?”. Dat klopt en toch niet helemaal.

Het thema van januari was zien. We hebben net een aantal zeer mooie beelden langs zien komen. Dat was nog lastig kiezen voor januari. Het ging toen echt om het zien van het beeld of een letterlijke vertaling in beeld van het woord ‘zien’.

Deze maand gaat het over visie. Niet letterlijk vastleggen wat er is. Een eigen kijk op wat het volgens de fotograaf, in dat geval dus jij, moet zijn dat de kijker opvalt. Een sturing en misschien wel psychologische trigger voor je kijker.

Een andere aanpak dus dan je misschien gewend bent. Laat je echter niet afschrikken, want we hebben allemaal visie. Een mening, die heb jij toch ook? Laat die mening dit keer goed doorkomen in het beeld dat je instuurt.

Het mag over van alles gaan. De natuur, hoe we met onze omgeving omgaan. Maar wel duidelijk hoe jij daarover denkt. Scherven naast de glasbak, blikjes en afval in de berm. Afijn laten we snel doorgaan naar de tips….

Wat inspiratie opdoen voor je op pad gaat? Weten wat allemaal toegestaan is bij dit thema? Lees dan hieronder de tips

Visie

Er zijn vele voorbeelden te noemen van mensen met visie. Mahatma Ghandi, Steve Jobs. Durf jij het aan om je in dit rijtje te scharen?

Je visie hoeft niet verdragend of direct wereld veranderend te zijn. Maar laat zien hoe je over dingen denkt. 

Road kill?

In de jaren ’80/’90 was er een hype waarbij overal beelden opdoken met zogenaamde road kill. Doodgereden dieren die vereeuwigd werden. Niet iets waar ik graag naar kijk, maar het is een visie. Bovendien was het destijds echt een populaire bezigheid. 

Zelf heb ik me nooit bezig gehouden met dergelijke foto’s. Mijn visie is denk ik toch iets te rooskleurig. Om nu naast alle dagelijkse ellende er ook nog een schep boven op te doen met dergelijke foto’s gaat mij te ver.

Onscherp moet

Tijdens mijn opleiding aan de Fotovakschool was een kunstenares / fotografe zojuist bekend geworden met haar totaal onscherpe portretten. Een statement, een visie. Eén die je mogelijk niet begrijpt of waardeert, maar niettemin haar visie.

Jouw visie?

Of je nu gaat voor haarscherpe beelden, HDR, de wereld onderste boven of binnenste buiten. Het is jouw visie. En ik kan niet wachten om te zien hoe die er bij jou in beeld uit ziet.

Over een maand verwacht ik een foto die me verteld wat ik altijd al van je verwacht had. Niet perfect, maar helemaal jouw.

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 maart t/m 31 maart 
– Vanaf 1 april (geen grap) kunnen de foto’s van de maand maart weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2020 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2020.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.