Fotowedstrijd januari 2020 – thema: zien

Bij fotograferen denk ik aan een aantal zaken.

Voor mij is het instellen van de camera ondergeschikt aan wat ik voor beeld wil maken. Hetgeen zich voor mijn camera bevind is natuurlijk het onderwerp, maar hoe ik dat weergeef in een foto is een ander verhaal.

Het licht is bepalend voor de sfeer en natuurlijk is de manier waarop je een uitsnede maakt bepalend voor wat je kijker ziet. Maar aan dit alles ligt ten grondslag wat jij als fotograaf ziet.

Zoals een wijs fotograaf ooit zei: als je het niet ziet, is het er voor jou niet. Zien als fotograaf is dus voor iedereen anders. Hoe goed geeft jouw beeld weer wat jij ziet? Niet hetgeen je met je ogen waarneemt, maar ook hoe het in beeld in je hoofd tot leven komt.

Het klinkt super ingewikkeld, maar de beelden die je deze maand inlevert gaan dus niet over hoe goed je de camera kunt bedienen. Het gaat deze keer om het verhaald dat je aan de kijker mee wilt geven. Dat maakt het soort foto’s dat je kunt maken eindeloos. Of je daar nog digitaal aan wilt sleutelen laat ik ook graag aan jou over.

De ultieme foto is dus deze keer een beeld dat je hebt vastgelegd op de manier waarop jij het ‘ziet’. Als je het leuk vind, kun je deze keer ook een begeleidend verhaal schrijven om uit te leggen hoe het beeld en hetgeen je hebt gezien met elkaar in overeenstemming zijn.

Wat inspiratie opdoen voor je op pad gaat? Weten wat allemaal toegestaan is bij dit thema? Lees dan hieronder de tips

Zien

Deze keer geen uitgebreide inspiratie aan beelden. Als je wilt kun je op het Pinterest bord rustig een kijkje nemen. Ik zal daar zeker wel wat inspirerende beelden delen. 

Het mooie van dit eerste thema in het nieuwe jaar is dat je het zelf helemaal mag invullen. Ik ben ook wel benieuwd naar het verhaal achter de foto, dus vertel jouw verhaal bij het beeld.

Creatieve ingevingen

Natuurlijk mag je ook met het woord zien gaan spelen. Wil je creatief aan de slag? Laat dan door bijvoorbeeld een digitale montage jouw gedachten bij het woord ‘zien’ aan ons in een foto zien.

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 januari t/m 31 januari 
– Vanaf 1 februari kunnen de foto’s van de maand januari weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2020 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2020.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Plaats nu je foto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.