Fotowedstrijd januari 2019 – thema: horizon

En zo is het voor je weet weer een nieuw jaar. Natuurlijk ook langs deze weg een gezond en fantastisch mooi jaar gewenst. Dat je je horizon maar mag verbreden!

Een goed voornemen begint daarom ook gelijk hier. Het thema voor de eerste maand is: horizon.

De wintermaanden lijken niet zo uitnodigend af en toe met de kou om naar buiten te gaan. Maar je hebt nu wel vaak vrij uitzicht op de horizon door de bladerloze takken in de natuur. Wil je eerst wat ideeën opdoen voor je begint?

Lees dan onderstaande tips en loop even mee langs de lijst met inspiratie!

Horizon- Plaatsje in het midden?

Eén van de zaken waaraan men vaak begint te sleutelen als fotograaf in het kader van compositie is de plaatsing van de horizon.

Wanneer kies je nu voor boven, midden of onder? Hier wat tips om je op weg te helpen.

Beste plaats voor de horizon

Fotografeer je een landschap? Dan vinden sommige fotografen het nog lastig om te bepalen op welke plek ze de horizon zullen plaatsen.

Fotografeer je nog als beginner of intuïtief? Dan vind je bij de meeste foto’s de horizon keurig in het midden.

Dit is niet per definitie fout! Bij een evenwichtig verdeeld beeld kan het heel mooi zijn om de middenweg te kiezen.

Saaie wolkenlucht en de horizon

Heb je in deze maanden niet de beschikking over een prachtige zonsondergang of -opkomst? Is de wolkenlucht saai en grauw? Kijk dan eens of je onderwerp interessant genoeg is om meer van het beeld in beslag te nemen.

Verplaats het beeld dusdanig dat er slechts een streepje van de saaie lucht overblijft. Je houvast is in dit geval om de horizon op 1 derde ten opzichte van de bovenzijde van je beeld te plaatsen.

Mooie lucht en / of zonsondergang, – opkomst?

Heb je een schitterende lucht, maar is de voorgrond saai. Of wellicht het contrast te hoog? Kies er dan eens voor om de horizon op 1 derde van de onderzijde van je beeld te plaatsen. Je geeft daarmee alle ruimte voor de pracht en praal van het lucht ‘landschap’.

Ben je op zoek naar meer visuele inspiratie? Ga naar het Pinterest bord voor meer nog meer ideeën bij het thema van deze maand.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 januari tot en met 1 februari
– Vanaf 1 februari kunnen de foto’s van de maand januari weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2019 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2019.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.