Fotowedstrijd 2018 – mei: bloemen

We hebben een wisselend voorjaar met zomerse temperaturen en herfstachtige buien. Goed groei weer! Dat helpt in elk geval bij het thema van deze maand!

Het thema van deze maand is:  bloemen

Rondom is de natuur in alle kleuren losgebarsten. Bloesems vliegen je soms letterlijk om de oren.

Zit het weer mee, dan heb je vast alle gelegenheid om de wonderschone natuur buiten vast te leggen.

Maar het thema van deze maand laat zich ook binnen in alle glorie vastleggen.

Dus wacht niet langer en ga deze hele maand aan de slag met het maken van je mooiste bloemenfoto aller tijden!

Kun je toch wat hulp gebruiken?  Lees dan onderstaande tips en loop even mee langs de lijst met inspiratie!

Buiten

Overal zijn de voorjaarsbloeiers met hun race tegen de klok begonnen. Snelheid is af en toe geboden, want van de mooie bloesems is soms na een week alleen nog een verschrompelde oogst op de grond te vinden!

Standpunten

Varieer eens met je standpunten.

Kijk bij een bloem bijvoorbeeld de wereld eens van een andere kant. Leg je camera op de grond en kijk hoe anders de wereld er uit zal zien.

Wil je eens wat anders, maak dan 3 foto’s van de zelfde bloem en maak een heus drieluik. Varieer van standpunt, zodat je bloem letterlijk van alle kanten te zien zal zijn.

Licht

Of je nu binnen of buiten aan de slag gaat, licht maakt of breekt je beeld. Durf jij het aan om eens niet met het licht mee te fotograferen? Je zult verbaasd zijn hoe anders de blaadjes van een bloem er uit zien met licht achter de bloem. Een fijne structuur wordt zichtbaar en soms ook de lagen van de bloemblaadjes achter elkaar.

Het beste resultaat krijg je in dit geval van erg dichtbij, dus een macrolens of voorzetlens geeft je de mogelijkheid om figuurlijk in je bloemen te kruipen.

Pas op…..

Ga je met je macrolens erg dichtbij? Pas dan wel op voor onze stekende vliegers. Zo vroeg in het voorjaar is het onvoorstelbaar hoe het gezoem van bijen en hommels je tegemoet komt. Of je nu bij bloesems of enkele bloemen bezig bent, houdt niet alleen je ogen maar ook je oren open!

Stillevens

De musea hangen vol met prachtige stillevens van bloemenboeketten. Laat je niet foppen! Een schilder heeft alle gelegenheid bloemen te combineren die niet noodzakelijk uit hetzelfde jaargetijde zijn.

Zo’n lange sluitertijd heeft bij onze camera’s alleen een wit beeld tot gevolg. Maar dat wil niet zeggen dat je niet prachtige stillevens kunt fotograferen.

Neem eens lekker de tijd om met een mooie vaas en enkele prachtexemplaren aan de slag te gaan. Of je nu het hele boeket neemt of slechts enkele exemplaren. Denk goed aan de regels van compositie, zoals regel van derden en de geometrische vormen!

Ga naar het Pinterest bord voor meer inspiratie bij het thema van deze maand.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 mei tot en met 31 mei
– Vanaf 1 juni kunnen de foto’s van de maand mei weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2018 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2018.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.