Fotowedstrijd 2018 augustus – thema: graffiti

Het is al augustus, maar de zomer duurt onverminderd voort! We bakken in de zon en proberen zoveel mogelijk aan het weer aan te passen.

Het thema van deze maand is misschien meer iets voor een wandeling door de binnenstad. Een activiteit die vaak heimelijk is uitgevoerd, maar ook door rasechte kunstenaars gerust in het daglicht mag worden uitgevoerd.

Deze maand eren we de kunstenaars van het ruwe canvas, de streetartist pur sang, oftewel graffiti.

Dat je dit om meer manieren kunt doen dan simpelweg een plaatje schieten leg ik graag aan de hand van enkele tips hieronder aan je uit.

Het thema van deze maand is:  graffiti

Volgens Wikipedia is Graffiti een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf, verfstift (paintmarker), inkt of krassen zijn aangebracht.

Het Italiaanse woord graffiti betekent “ingekraste tekeningen” en is de meervoudsvorm van het woord graffito. Dit woord is verwant aan graffio (kras, schram) en het werkwoord graffiare (krabben, schrammen).[1] Graffiare staat via het Latijn in verband met het Griekse werkwoord γράφειν (graphein, inkrassen, schrijven, graveren).

Lees je de tekst nog verder dan vind je dat het niet een zojuist uitgevonden moderne manier is om een boodschap over te brengen.

Graffiti vinden we op vele plaatsen en volgens mij moet een foto maken dan ook geen overbodige inspanningen kosten. Hoe je het vast gaat leggen is een ander verhaal.

Kun je toch hulp gebruiken?  Lees dan onderstaande tips en loop even mee langs de lijst met inspiratie!

Simpel

Graffiti is in vele vormen en maten te vinden. Ook de plaatsen zijn talloos. Het vastleggen op een simpele wijze van graffiti houdt in dat je zorgt dat je het beeld goed kadert, de juiste instellingen van de camera kiest en afdrukt.

Zeker bij een compleet kunstwerk kan dit zeker de moeite waard zijn om voor het nageslacht te bewaren. Tenslotte valt dit onder tijdelijke kunst, want de gemeente of de volgende kunstenaar is niet te beroerd het beeld te verwijderen.

Context

De ware kunstwerken onder de graffiti zijn vaak fraaie werken met een boodschap of zeer plaats gebonden. Het meenemen van de omgeving van de graffiti geeft zo meer context aan je beeld.

Graffiti op zich zelf kan overal geplaatst zijn, maar een boodschap met daarbij in je beeld een houvast voor de kijker, maakt het meer een verhaal.

Kijk dus eerst verder dan je eerste kader, de graffiti. Kijk ook in welke omgeving het zich bevindt en hoe deze kan bijdrage aan jouw foto en verhaal.

Formaat

In de voorbeelden op het Pinterest bord zijn alle formaten van de afbeeldingen zo wat gelijk. Dat wil niet zeggen dat dit in werkelijkheid ook zo is.

Niet alle graffiti is groot van formaat. Ook kleine exemplaren kunnen mooi zijn en een prachtige boodschap hebben.

Neem daarom eens andere mensen of herkenbare zaken van formaat, zoals een fiets of auto, mee in het beeld om een indruk te geven van het formaat van het graffiti werk. 

Een eigen leven

Sommige graffiti kan een eigen leven gaan leiden. Hoewel ik via Pinterest nog weinig voorbeelden heb gevonden zijn er vele met goed zoeken te vinden. Wat ik bedoel is dat de graffiti als achtergrond kan worden gebruikt met de omgeving, waardoor een soort andere dimensie ontstaat.

Denk aan een muurschildering met bomen op een gebouw met daarvoor een vervuilde en drukke winkelstraat. De combinatie van de twee in het 2d beeld van je foto krijgt een eigen verhaal en dus een eigen leven.

Of je nu thuis blijft of nog naar exotische oorden trekt overal ter wereld is graffiti volgens bovenstaande definitie te vinden. Deel jouw bijzondere ontmoetingen en fantasie met deze kunst die werkelijk overal van straat te scheppen valt.

Ga naar het Pinterest bord voor meer inspiratie bij het thema van deze maand.

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

 

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 augustus tot en met 31 augsutsu
– Vanaf 1 september kunnen de foto’s van de maand augustus weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2018 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2018.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.