Fotowedstrijd 2017 – juli: korte sluitertijd

Het is volop zomer en grote kans op veel licht. Dat betekent dat we ook gebruik kunnen maken van korte(re) sluitertijden voor het vastleggen van beelden.

Een goed moment om eens bewust te experimenteren met dit fenomeen in de camera.

Het thema deze maand: korte sluitertijd. Zoek je alvast een aangrijppunt voor je creativiteit? Lees dan onderstaande tips en doe mee!

Bevriezen in de zomer

 

Zomer en bevriezen zijn geen 2 dingen die je logisch bij elkaar zou plaatsen. Als het om fotografie gaat echter is het wel degelijk een logische gevolgtrekking. Door de te verwachte zonnenschijn is het mogelijk om met korte(re) sluitertijden te werken. Hierdoor kun je onderwerpen bevriezen in hun beweging.

Een aantal ideeën om hier mee aan de slag te gaan vind je hieronder.

Kinderen

 

Als het mee zit krijgen we een zonnige zomer. Heerlijk weer voor kinderen om buiten te spelen. Ga dit keer lekker met de kinderen mee naar de speeltuin en vermaak je als (groot)ouder met het vastleggen van de bewegingen.

Of de kids nu van de glijbaan komen roetsjen of steeds hoger willen schommelen. De bewegingen bevriezen levert oneindige interessante beelden. Niet alleen als het gaat om het vastleggen van de beweging, maar ook een prima gelegenheid om de prijsloze gezichtsuitdrukking voor de toekomst vast te leggen.

Sport

 

Ben je zelf sportfanaat? Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om tijdens het fietsen, autorijden of hardlopen een camera beelden te laten vastleggen onderweg. Zie het dus eens vanaf de andere kant. Leg niet alleen de sporter zelf vast, maar ook eens de beweging die deze ziet tijdens het sporten.

Kijk je liever van de kant toe? Dan heb je nu de gelegenheid om slidings vast te leggen tijdens de voetbaltoernooien deze zomer. Zoek verschillende hoeken om je beelden vast te leggen. Blijf niet op je vast stek staan, maar zoek het hoog, laag of achter het doel. Ik weet zeker dat het je beeldkader verruimt als je zelf wat mee beweegt.

Water

Met de stijgende temperatuur wordt ook onze behoefte aan water hoger. Natuurlijk kennen we de prachtige druppel foto’s van opspattend water in allerlei kleuren. Beschik je niet over een flitser die je daarbij kan helpen. Dan is deze tijd van het jaar het best om eens op een eigen wijze te experimenteren.

Denk er aan dat doorzichtige objecten, zoals water, het best tot hun recht komen door tegen het licht in te fotograferen. Dat wordt even zweten en oefenen voor het eindresultaat, maar ik weet zeker dat je daarna van de coole foto kunt genieten.

Ga ook deze maand weer lekker naar buiten, neem je camera mee en laat je inspireren door Korte sluitertijd om je foto’s te maken.

Ik kijk weer uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 juli tot en met 31 juli

– Vanaf 1 augustus kunnen de foto’s van de maand juli weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2017 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2017.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.