Fotowedstrijd 2017 januari – Vertakt

Laat ik beginnen met je de allerbeste wensen voor 2017 te wensen! We staan weer aan het begin van een nieuw jaar en ik hoop dat het je mooie dingen mag brengen.

2017 is in elk geval voor deze fotowedstrijd wel een bijzonder jaar, want het is een lustrum jaar! Het is al weer het 5e jaar waarin ik hoop de deelnemers uit te dagen voor het maken van prachtige foto’s. Inspireren en motiveren, maar ook vooral het hebben van plezier met en tijdens het fotograferen is het doel.

Durf jij het aan om dit jaar mee te doen? Graag nodig ik je ook dit jaar weer uit om als (oud) cursist bij PM Fotografie en Capelle-fotografeert mee te doen. Is het niet voor één van de uiteindelijke prijzen, dan toch zeker om lekker mee te zijn met deze mooie hobby.

We beginnen direct met een uitdaging voor beginners en gevorderd fotografen. Hoe makkelijk of moeilijk je het jezelf maakt, laat ik aan jou over. Je mag foto’s insturen direct vanuit de camera, maar houd je van tijd doorbrengen achter je computer? Dan is een bewerkte versie ook van harte welkom.

Hieronder alvast wat inspiratie om over na te denken voor je er op uit trekt met je camera.

Bomen

 

In deze tijd van het jaar zijn de meeste bomen hun bladeren wel kwijt. Wat overblijft zijn kale stammen en takken. De beste tijd om de wirwar van deze takken vast te leggen is dus nu!

Of je nu gaat voor druppels aan de sprieten of een kikkerperspectief van de kruinen. Grafische gezien kun je je helemaal uitleven.

Kleureffecten

 

Enkele struiken zijn nog voorzien van rode bessen. De strak blauwe luchten met de rode accenten zullen sterke contrasten opleveren. Je kunt deze kleureffecten dus nu optimaal benutten zonder de opvulling van de bladeren.

Kies voor een lager standpunt om ook de blauwe lucht in de achtergrond mee te nemen. Maak je gebruik van weinig scherpte in de diepte dan worden de verder afgelegen rode bessen vanzelf grote ronde bollen. Zo kun je spelen met kleuraccenten in dezelfde kleurtoon in de achtergrond. 

Stad en architectuur

 

Niet alleen de natuur heeft een overvloed aan vertakkingen. Denk in de stad maar eens aan de vele straten en wegen die elkaar kruisen. Vanaf hoger gelegen standpunten heb je een mooi zicht op deze vertakkingen. Een bezoekje aan de Euromast of een ander hoog gelegen gebouw kan je dus ook in deze wintermaanden een mooie grafische foto opleveren.

Stilleven

Vind je het te koud om naar buiten te gaan? Overweeg dan de natuur eens binnen te halen. Net als bij Paastakken hebben de winterse kale takken een sierlijke grafische werking. Probeer eens met diverse achtergronden en structuren hoe je hier een boeiend beeld van kunt maken.

Creatief aan de slag

Ben je helemaal thuis in het afwerken van je foto’s? Overweeg dan ook eens om gebruik te maken van de mogelijkheid van dubbelopnames. Je kunt dit in sommige camera’s in de camera zelf toe passen.

Heeft je camera niet deze mogelijkheid? Niet getreurd, menig computerprogramma voor foto afwerking heeft de mogelijkheid om beelden over elkaar te leggen. Door gebruik te maken van diverse dekkingen kun je 2 beelden (of meer) over elkaar heen leggen. Zo krijg je nieuwe vaak boeiende beelden.

Ik ben benieuwd naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Ook deze maand verschijnen weer artikelen op het weblog. Je kunt de artikelen volgen via Facebook. Natuurlijk kun je ook regelmatig een bezoek brengen aan het blog.
Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je ook wachten op de e-zine aan het eind van de maand. Daarin vind je een overzicht van de artikelen uit de afgelopen maand. Ontvang je het e-zine nog niet? Schrijf je dan nu in!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:
– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 januari tot en met 31 januari
– Vanaf 1 februari kunnen de foto’s van de maand januari weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars.

Zodra alle maandwinnaars van 2017 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2017.

Onze vaste sponsors kijken al weer uit naar de winnende foto’s van dit jaar! Met dank aan Profotonet, Arttoart & PM Fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.