Fotowedstrijd 2016 – juni thema: Water

Het fotowedstrijd thema voor juni: Water

Op verzoek deze keer et thema: water. Voor ik verder in ga op de mogelijkheden om te fotograferen. Heb je zelf ook een voorstel voor een thema? Laat dan je idee achter in het commentaarveld hieronder. Wie weet staat jouw favoriete thema volgende keer als maandthema!

Water en licht

Water geeft van die ontzettend mooie flikkeringen met het zonlicht. Dit zie je vooral goed als je tegen het licht in fotografeert. Zoek een onderwerp wat mooi op de voorgrond als silhouette dienst kan doen en je hebt de potentie voor een winnaar!

Doorschijnende voorwerpen

Water valt op doorschijnende of doorzichtige voorwerpen. Deze kun je beter met tegenlicht fotograferen. Zo voorkom je uitgebeten plekken op de voorkant van glas of een waterdruppel.

Fotografeer je ook graag in dierentuinen? De aquaria zijn vaak voorzien van schitterende kleuren van flora en fauna. Pas op dat je niet te lange sluitertijden gebruikt, anders heb je alleen bewogen vissen.

De lampen die boven in een aquarium geplaatst zijn geven vaak mooie strepen van licht weer door het water. Bij een lange sluitertijd wordt dit niet vastgelegd. Probeer of je met een sluitertijd van 1/90e van een seconde de juiste instelling te pakken hebt.

Druppels

Wie het kleine niet eert… Ook druppels vallen onder de categorie water. Je kunt denken aan het fotograferen van vallende druppels die opspatten. Houd ook hier weer rekening met de richting van het licht. Bovendien wordt nu de sluitertijd des te belangrijker. Denk aan een sluitertijd van zo’n 1/200e.

Je kunt het ook eenvoudig houden en waterdruppels fotograferen die op metaal of glas liggen. Denk ook eens aan de druppels op je woonkamerraam of de voorruit. Stel je scherp op de druppels met een wazige achtergrond dan kunnen kleuren zeer interessante abstracte beelden opleveren.

Ook andersom kun je bijzondere effecten krijgen. Stel scherp op hetgeen voorbij de druppels ligt en de druppels zelf kunnen zorgen voor het gevoel van een dubbelopname.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Ik ben benieuwd naar jullie inzendingen.

Zoek je nog wat inspiratie? Neem een kijkje op het inspiratiebord voor de cursussen op Pinterest. Heb je een account op Pinterest? Volg het bord Inspiratie thema fotowedstrijd capelle-fotografeert van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Ook deze maand verschijnen weer artikelen op het weblog. Je kunt de artikelen volgen via Facebook. Natuurlijk kun je ook regelmatig een bezoek brengen aan het blog.
Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je ook wachten op de e-zine aan het eind van de maand. Daarin vind je een overzicht van de artikelen uit de afgelopen maand. Ontvang je het e-zine nog niet? Schrijf je dan nu in!

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:
– Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)
of volg de link in het zijmenu!
– Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
– Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
– Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
– Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
– Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst
– Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst
– Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht
– Niet verplicht, maar wel zo leuk! Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen
– Plaatsen van foto’s voor dit thema kan van 1 juni tot en met 30 juni
– Vanaf 1 juli kunnen de foto’s van de maand juni weer worden gewaardeerd met stemmen

De winnende foto zal worden opgenomen in het item Fotowedstrijd – Winnaars. Zodra alle maandwinnaars van 2016 bekend zijn, zullen we uit de genomineerden de uiteindelijke winnaars kiezen. Informatie over de te winnen prijzen voor de 1e, 2e en 3e prijs zullen te zijner tijd worden geplaatst in het item Fotowedstrijd 2016.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.