Crocussen

dsc05339-wdsc05330-w

F5.6, 1/200, ISO 200

Een vraagje over deze crocussen:

Hoe komt het dat de foto’s in de voorgrond onscherp zijn? Heeft dat te maken met de diafragmakeuze of met de scherpstelling? Mijn bedoeling was dat ze helemaal scherp waren.

1 thought on “Crocussen

 1. Petra Muilenburg

  Hallo Elise,

  Het heeft denk ik met 2 dingen te maken. Allereerst is F5.6 niet veel aan scherptediepte. Het probleem ligt hier denk ik meer in de afstand tussen camera en bloem. Zo op het zicht zou ik zeggen dat er niet veel afstand heeft gezeten tussen de camera en de bloemen. Ik verwacht dat de bloem die niet scherp is afgebeeld buiten het scherpstellingsbereik is gevallen. Een objectief heeft altijd een minimale afstand nodig om te kunnen scherpstellen. Dat is per objectief verschillend. Daarnaast is het dus ook onafhankelijk van de scherptediepte in dat geval. Naast de scherptediepte gaat ook de brandpuntsafstand waarmee gefotografeerd wordt een rol spelen. Bij groothoek tot circa 60 mm oogt meer scherp dan vanaf zo’n 70 mm (matige tele) ook al is dezelfde diafragma ingesteld!

  Een heel verhaal, maar ik hoop dat het zo duidelijker is. De afstand tot de bloemen en de gebruikte brandpuntsafstand van het objectief is niet vermeld en dus kan ik je geen exact antwoord geven. Ik hoop in elk geval dat je met deze info en je eigen info een duidelijker beeld krijgt.

  Mvg
  Petra

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.