Challenge februari

Wil je uitgedaagd worden in je fotografiekunsten? Doe dan mee aan onze photo challenge! Iedere maand krijg je een nieuwe opdracht en er wordt aan het begin van de volgende maand zowel op dit blog als op Social Media de favoriet bekend gemaakt.

Deze maand staat ‘optische illusie’  in de schijnwerpers!

Wat is optische illusie?

Dit is een gezichtsbedrog: iets wat het oog waarneemt, wordt door de hersenen anders geïnterpreteerd.

Er zijn twee vormen van gezichtsbedrog. De eerste is de fysiologische illusie. Deze illusie is gebaseerd op de eigenschappen van het menselijk oog. De tweede vorm is de psychologische illusie. Hierbij interpreteren de hersenen de signalen verkeerd. Met deze vorm gaan wij aan de slag!

Voor je gaat beginnen

Voordat je een foto gaat maken zijn er een aantal dingen van belang. Bedenk eerst wat voor foto je wilt gaan maken, kijk hiervoor ook even op onze Pinterest of op andere Social Media.

Als je bedacht hebt wat voor foto je wilt maken, verzamel dan de voorwerpen die je hiervoor nodig hebt.

Als laatste is het om een goede foto te maken het gebruiken van een statief erg handig. Meer hierover te weten komen? Lees dan het blog op PM-Fotografie.

Psychologische illusie

Zoals gezegd gaan we gebruik maken van de psychologische illusie. We kunnen door het maken van een bepaald beeld de hersenen even voor de gek houden. Een mooi woord hiervoor is ‘forced perspective’. Dit houdt in dat je voorwerpen en perspectieven in je beeld verandert, waardoor je op het eerste oog een onlogische foto krijgt.

Tips en tricks

Hieronder zijn een aantal voorbeelden om jezelf een eind op weg te helpen met het creëren van je eigen optische illusie.

 • Maak het grote klein en het kleine groot. Door je perspectief te veranderen kan je een enorm gebouw heel klein maken. Wanneer je er een klein voorwerp voor zet lijkt deze op beeld groot.
 • Verander de houding. Je kunt leuke effecten creëren door de houding te veranderen en gebruik te maken van wanden. Wanneer je bijvoorbeeld iemand tegen een muur laat zitten en de foto 90 graden draait, zie je ineens iemand die met zijn benen tegen de muur ‘ligt’.
 • Een manier om iemand te laten zweven is door een donkere plek op de grond te zoeken. Plaats de persoon of het voorwerp iets verder op de foto en de donkere plek zal lijken op een schaduw.

Ideeën 

Heb jij ideeën, maar niet de mogelijkheid om ze bij dit thema uit te werken?

Vertel eens over die ideeën, ook als je de foto’s niet zo maar kunt maken. Wie weet kan iemand je helpen bij het vastleggen van zo’n creatieve inval.

Inspiratie

Zoek je plaatjes om je te inspireren? Bezoek dan het Pinterest bord voor nog meer ideeën bij het thema van deze maand. Gedurende de maand verschijnen telkens nieuwe beelden om je weer te inspireren.

Volg het bord Capelle-Fotografeert Photo Challenge van Petra Muilenburg Fotografie op Pinterest. Om het bord te bekijken heb je geen account nodig!

Natuurlijk kun je ook zelf googlen of op Pinterest rondstruinen om ideeën op te doen. Vind je nog toffe ideeën, stuur me gerust op Pinterest bericht. Ik neem ze graag in de collectie op!

Social Media

Deze challenge zal ook plaatsvinden op Instagram. Volg hiervoor PM-Fotografie en Zandrea_foto. Wil je via Instagram deelnemen? Plaats dan je foto op je eigen account en tag @pm_fotografie en @zandrea_foto in je beschrijving. Plaats je foto wel voor 28 februari. Op beide accounts zal de favoriet van Instagram bekend gemaakt worden en wordt deze persoon beloond met zijn/haar foto op dit profiel! Tevens komt de foto op het Facebook profiel Capelle fotografeert te staan.

Bekendmaking favoriet

Er kunnen twee favorieten uit deze challenge voortkomen, op dit blog en op Instagram. Je kunt de gehele maand februari op dit blog op je favoriete foto stemmen, let op: dit is dus t/m 28 februari.

Op Instagram zal ik mijn favoriet kiezen. Zowel op dit blog als op Instagram worden de favorieten van februari in maart bekend gemaakt.

Ik kijk uit naar jullie inzendingen.

Wat je ook doet, maak er iets moois van!

Regels

Houd bij het plaatsen van je foto rekening met de volgende regels:

 • Plaats je foto in een reply op dit bericht (in het forum !)of volg de link in  het zij menu!
 • Plaats 1 foto per reply. Let op je mag maximaal 3 foto’s plaatsen.
 • Plaats je meerdere foto’s? Doe dit dan elk in een afzonderlijk reply!
 • Verklein je foto naar een formaat waarbij de langste zijde 800 pixels bevat (72 dpi).
 • Je kunt ook een link naar een foto welke elders op internet is geplaatst opnemen. De licentierechten van de foto dienen wel bij de plaatser te berusten!
 • Alleen foto’s in jpg kunnen worden geplaatst.
 • Foto’s mogen niet reeds in eerdere fotowedstrijden van deze website zijn geplaatst.
 • Allerlei foto’s zijn geoorloofd, maar houd de fatsoen normen in acht (wij behouden ons het recht voor foto’s die niet als fatsoenlijk worden beschouwd te verwijderen)
 • Plaats een recente foto. Kies je een exemplaar uit je archief? Zorg dan dat deze niet ouder is dan 1 jaar. Meedoen gaat tenslotte om de uitdaging – het actief blijven fotograferen.
 • Plaatsen van foto’s voor de challenge kan van 1 februari t/m 28 februari.
 • T/m 28 februari kunnen de foto’s van deze maand worden gewaardeerd met stemmen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.